Tussen 1980 en 1982 gaf ik in Norgerhaven individuele studiebegeleiding aan J., een vriendelijke, rustige man die oorspronkelijk van Madagascar kwam, een eiland dat gelegen is in de Indische Oceaan, aan de zuidoostelijke kust van Afrika.

J. woonde in Eindhoven met zijn Nederlandse echtgenote en zijn zoon. Hij werkte daar bij een restaurant, als kok. In dit restaurant ontmoette hij een serveerster, waarop hij verliefd werd. In plaats van van zijn vrouw te scheiden, bracht hij haar door verstikking met een kussen om het leven. Dat was de reden waarom hij een aantal jaren in de gevangenis door moest brengen.

J. was al in het Huis van Bewaring begonnen met het bouwen van een modelschip, dat een lengte had van ongeveer twee meter. J. nam dit schip in aanbouw mee naar Norgerhaven, waar het in het werkgesticht een plaats kreeg. J. ging op zijn vrije dagdelen met de werkploeg mee naar het werkgesticht, om aan zijn schip te werken. Op een middag ben ik naar het werkgesticht gegaan om het schip van J. te bekijken. Daarna gaf hij mij een rondleiding in het werkgesticht, waar toen onder andere postzakken werden hersteld, fietszadels werden gemaakt en formulieren voor de overheid werden gedrukt.

Op een dag nam J. een plastic fotomapje mee, waarvan hij mij de inhoud graag wilde laten zien. In het mapje zaten foto’s van een vakantiereis naar Spanje, die J. had gemaakt in een camper, samen met zijn later door hem om het leven gebrachte echtgenote en zijn zoon. Het bizarre was dat J. over de foto’s vertelde, alsof er niets was gebeurd.

Bron:uit de herinnering van Sarien Visser, 3 september 2011

 

Contactgegevens

Adres

Oude Gracht 1
9341 AA Veenhuizen

RSIN Nummer: 800.649.953

www.gevangenismuseum.nl

Telefoon

0592 - 388264

Stuur een e-mail