In vroegere tijden werden  gevangenen in Veenhuizen ook op het land te werk gesteld en anno 2018 mogen de justitiabelen ook in de buitenlucht werken.

Buitenarbeid aanbod,  Prei.

Er is nu een samenwerkingsverband ontstaan tussen  de afdeling ‘arbeid’ van Norgerhaven en Maallust. RTVDrenthe:

Gedetineerden hebben van begin tot eind meegewerkt bij de hopteelt in Veenhuizen. Ook tijdens de oogst helpen ze weer mee. “In het begin keken we er een beetje raar tegen aan. We hadden een heleboel palen aangekocht en vervolgens gaat dat de lucht in en wordt het met ijzerdraad vastgemaakt. Maar toen de gevangenen zagen wat het resultaat werd, vonden ze het prachtig en erg leuk om mee te helpen”, zegt Renze Boer, hoofd arbeid bij PI Norgerhaven. 

Gedetineerden van de PI Norgerhaven hebben de eerste hop op het terrein achter de gevangenis geoogst. De hop wordt gebruikt voor een nieuw biertje van brouwerij Maallust uit Veenhuizen. (26-9-2018)

De hop in Veenhuizen is rijp voor de oogst (Foto: RTV Drenthe/Jeroen Willems)

Op RTVDrenthe is een mooie video te bekijken over de oogst van de hop door gedetineerden:

  https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/139128/Brouwerij-Maallust-Veenhuizen-oogst-eerste-gevangenis-hop

Het Roder Journaal bericht:

De ‘keurmeesters’ Smid, De Groot, Jumelet en Timmerman… (© Germ Geersing.)

 Maallust debuteert met bier met eigen hop
Door Germ Geersing- 1 november 2018

Veenhuizen-Gedeputeerde Henk Jumelet, burgemeester Klaas Smid van Noordenveld, vestigingsdirecteur Marie-Anne de Groot van de PI Veenhuizen en Henk Timmerman van bierbrouwerij Maallust brachten donderdag een toost uit op het eerste bier met eigen hop van het hopveld in Veenhuizen.
Na de Meibock (Vreemdeling #001) is daar nu dus de Vreemdeling #002, Amber Ale Green Hopped met een alcoholpercentage van 7 procent. ‘Deze Vreemdeling komt, vertrekt en af en toe mag ‘ie blijven’. De 4.000 tot 4.500 flessen Vreemdeling 002 zijn ditmaal bestemd voor de noordelijke afzetmarkt. Henk Timmerman, Maallust, was een tevreden man. “Dit bier is gebrouwen met verse hop dat is gebrouwen op het hopveld van twee hectare groot op het terrein van PI Veenhuizen. Dit veld is tot stand gekomen in goed overleg tussen Maallust en de penitentiaire inrichting Veenhuizen, met steun van de gemeente en de provincie. Op 16 mei heb ik samen met gedeputeerde Henk Jumelet, burgemeester Klaas Smid en gevangenisdirecteur Marie-Anne de Groot het hopveld geopend. Het leek ons leuk en goed om nu ook samen de eerste biertjes te presenteren.”

Regionaler
“We willen het bier van Maallust nog regionaler maken dan het al is, daarom zijn we erg blij met de mogelijkheid om hop te kunnen gebruiken dat in Veenhuizen is verbouwd. Bijzonder is natuurlijk dat er op het hopveld is gewerkt door gedetineerden, onder leiding van werkmeesters van PI Veenhuizen. Om het hopveld in te kunnen richten is er gebruik gemaakt van 450 metershoge houten palen, 10.000 meter staalkabel, 3000 meter binddraad en zijn er 5000 hopplanten gepoot.” “We zijn, omdat dit het eerste jaar was, uitgegaan van een kleine opbrengst. Maar de warme zomer heeft gezorgd voor flinke groei van de hopplanten en dus een hogere opbrengst dan verwacht. Op 28 september is de hop vers van het land in de ketel gegaan en nu staan we hier om het eerste biertje te presenteren. In totaal is er 1500 liter gebrouwen van de Vreemdeling.”

Palen en draden
Gedeputeerde Henk Jumelet: “Op 16 mei stonden we op een veld met veel palen en draden en had ik als leek de gedachte wat moet dit worden? En kijk nu eens naar dit prachtige resultaat! Als provincie Drenthe hebben we het Programma Toekomstgerichte Landbouw opgestart. Onder het motto: van boer, naar bord en bloemenvaas. Voor de hopteelt geldt: van boer, naar bord en bier. Ik ben er trots op dat we dit samen tot stand hebben gebracht.” Ook volgend jaar wordt er, opnieuw met hulp van gedetineerden, hop geteeld op het hopveld dat een plek heeft direct achter de gevangenis Norgerhaven. Omdat de planten dan verder volgroeid zijn, zal de opbrengst naar verwachting nog hoger zijn dan dit jaar.

Na de succesvolle Meibock en dubbele bekroning van De Landloper bock is er nu dus een kansrijke Vreemdeling bij. De capaciteitsuitbreiding van Maallust, die van 1500 naar zo’n 4000 flessen gaat, kan wel eens hard nodig zijn. Maallust Vreemdeling bier

 

Contactgegevens

Adres

Oude Gracht 1
9341 AA Veenhuizen

RSIN Nummer: 800.649.953

www.gevangenismuseum.nl

Telefoon

0592 - 388264

Stuur een e-mail