In ons museum is de filmexpositie ‘Rust Roest, de heilzame werking van arbeid in het gevang’ te zien. Hier wordt ook een tijdsbeeld gegeven van de periode 1950-1980; gericht op resocialisatie, het voorbereiden op de terugkeer in de maatschappij.

Uit 1996: brug monteren, arbeidsbewaker met gedetineerde buiten aan het werk in Veenhuizen.J.W.I. De Rolpaal. Daarnaast meer recentelijk: Gevangenen zijn eerder als schoonmakers ingezet, zoals bij de voorstellingen van het Pauperparadijs in Veenhuizen. Foto: Archief DvhN

2018- De Rijksoverheid geeft de volgende informatie:

De overheid wil zorgen voor een goede terugkeer van gedetineerden in de samenleving. Het penitentiair programma laat gedetineerden geleidelijk wennen aan de terugkeer in de samenleving.
Tijdens het penitentiair programma kunnen gedetineerden het laatste gedeelte van hun celstraf buiten de inrichting doorbrengen. Zij worden dan wel in hun vrijheid beperkt en er vindt controle plaats. De straf is namelijk nog niet afgelopen. Deelnemers aan het programma moeten verplicht meewerken aan een aantal activiteiten. Bijvoorbeeld een arbeidstraject of behandeling van een psychische stoornis of verslaving. Om mee te mogen doen aan het penitentiair programma moeten gedetineerden:

-volwassen zijn of volgens het volwassenenstrafrecht zijn berecht;
-veroordeeld zijn tot een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf van minstens 6 maanden;
-nog minstens 4 weken en hoogstens 1 jaar hun straf uitzitten.
Gedetineerden komen niet aanmerking als: -nog niet precies vaststaat wanneer hun straf afloopt; -ze na afloop van de straf in een tbs-kliniek komen; -ze in een extra beveiligde inrichting verblijven.

De overheid wil zorgen voor een goede terugkeer van gedetineerden in de samenleving. Voor een goede terugkeer (re-integratie) in de samenleving heeft een ex-gedetineerde identiteitspapieren, onderdak, inkomen en zorg nodig. De meeste gemeenten hebben een coördinatiepunt dat ex-gedetineerden hierbij helpt. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) houdt na het ontslag van een gedetineerde contact met de gemeente waar hij verblijft. Medewerkers van de maatschappelijke dienstverlening bespreken met de gedetineerde welke vervolgstappen nodig zijn. Ook verwijzen ze door naar andere instellingen, zoals het UWV of de reclassering.

Vandaag, 23 november 2018, was in het  te lezen over een actuele invulling van het opnieuw deelnemen aan maatschappelijke activiteiten:

Drentse gevangenen aan de slag bij FC Emmen

Door Willem Dekker
Drenthe
Drentse gevangenen gaan werkervaring opdoen FC Emmen. Zo proberen (ex)gedetineerden aan een baan te komen bij sponsors van de profclub.
Bij FC Emmen gaan ex-gedetineerden aan de slag als vrijwilliger door bijvoorbeeld schoonmaak -en onderhoudsklussen te verrichten. Dat steuntje in de rug moet hen op weg helpen naar een vast baan bij een van de sponsors of businessclubleden van de betaald voetclub.

De stichting Naoberschap United, de maatschappelijk tak van profvoetbalclub, en de gevangenis Veenhuizen tekenen zondag een convenant voor de samenwerking, in de rust van de eredivisiewedstrijd FC Emmen – Excelsior.

Niet opnieuw in criminaliteit belanden
De bedoeling is dat gevangenen, nadat ze hun straf hebben uitgezeten, weer kunnen terugkeren in de maatschappij zonder opnieuw in de criminaliteit te belanden. Sport is daarvoor een goed middel, zegt gevangenisdirecteur Marie-Anne de Groot van Veenhuizen. 
FC Emmen is niet de eerste profclub die met gevangenissen samenwerkt. Bij Vitesse, Fortuna Sittard en FC Dordrecht lopen soortgelijke projecten.

Contactgegevens

Adres

Oude Gracht 1
9341 AA Veenhuizen

RSIN Nummer: 800.649.953

www.gevangenismuseum.nl

Telefoon

0592 - 388264

Stuur een e-mail