Uit: ‘Rijksoverheid’- Voorlopige hechtenis:

Een rechter bepaalt of iemand wordt opgesloten in een gevangenis.
Wanneer iemand in voorlopige hechtenis wordt geplaatst, gebeurt dit in een Huis van Bewaring.
Gedetineerden zitten hier dus geen gevangenisstraf uit. Een Huis van Bewaring is wel een onderdeel van een gevangenis.

Een huis van bewaring is een cellencomplex waar mensen geen gevangenisstraf maar voorlopige hechtenis ondergaan.
Het is een door het Ministerie van Justitie Opgelegde status aan een cellencomplex. Toekenning van zo’n status vindt plaats op basis van een inventarisatie van beveiligingsmaatregelen door controleurs van het Ministerie van Justitie.
De huizen van bewaring vallen onder het beheer van de Dienst Justitiële Inrichtingen.

 Bron DVHN: 3 augustus 2018: – Voordat Norgerhaven werd verhuurd aan het Noorse gevangeniswezen had het ook een afdeling Huis van Bewaring (HvB), maar die keert niet terug in PI Veenhuizen. In een HvB zitten gedetineerden die in voorlopige hechtenis zijn genomen en nog in afwachting zijn van een uitspraak van de rechter in hun strafzaak. Verdachten van misdrijven uit het noorden van het land worden doorgaans geplaatst in het Huis van Bewaring van PI Leeuwarden of PI Lelystad.

De Penitentiaire Inrichting (PI) Leeuwarden (voorheen PI Noord, locatie De Marwei) bestaat uit één locatie. PI Leeuwarden is zowel een Huis van Bewaring als een gevangenis en heeft capaciteit voor ongeveer 280 gedetineerden.

Bron: DVHN, 23 november 2018: -Een afdeling van gevangenis Esserheem in Veenhuizen wordt een Huis van Bewaring. Maandag worden de eerste gedetineerden die in voorarrest zitten overgeplaatst vanuit andere Huizen van Bewaring. De afdeling telt 24 cellen. Er is landelijk een tekort aan cellen in de Huizen van Bewaring door de sluiting van vier gevangenissen in de Randstad. In Veenhuizen zijn door het vertrek van Noorse gevangenen uit Norgerhaven in september nog cellen over. Een aantal gevangenen uit Esserheem is verhuisd naar Norgerhaven om plaats te maken voor arrestanten die wachten tot hun zaak bij de rechtbank wordt behandeld. Esserheem had eerder al de functie van Huis van Bewaring.

(red.: er zou sprake zijn van een tijdelijke afdeling. Bron: RTVDrenthe)

Contactgegevens

Adres

Oude Gracht 1
9341 AA Veenhuizen

RSIN Nummer: 800.649.953

www.gevangenismuseum.nl

Telefoon

0592 - 388264

Stuur een e-mail